Satsang;  wat is dat?

De zin van satsang is om de onwetendheid over onze natuurlijk zijn, te doorbreken .
Satsang is een Sanskriet woord en betekent;  de realiteit ontdekken zodat een lichter en vrijer manier van leven mogelijk is. 
 De filosofie van satsang is de Advaita Vedanta.
Advaita betekent - geen tweeheid. De realiteit is dat, wat altijd blijft bestaan.
Wanneer je als (be) zoeker een satsang bezoekt, ontkomt je niet aan een diep zelfonderzoek. Het beginpunt van het zelfonderzoek is om te ontdekken wie of wat we van nature zijn. Doorgaans houden we onszelf voor een persoon (identiteit) met karakter- en persoonlijke eigenschappen, met zowel een verleden als een toekomst.
De  (be) zoeker gaat op (onder( zoek uit naar het ‘meerdere’ of 'diepere' in ons en het bestaan. 
Noem het een oerverlangen teneinde het leven te kunnen doorgronden door naar binnen te keren.
De verdieping en erkenning in de filosofie, van de Oosterse wijsbegeerte biedt een verrassende nieuwe kijk op het bestaan en het herkennen van een werkelijke innerlijke vrede.
Satsang wordt gerekend tot het directe pad.
Het zelfonderzoek van dit directe pad, behelst 1 cruciale vraag dat  tevens het antwoord omsluit.

Bij de vraag:” wie ben je werkelijk” zal (wanneer je niet meer 'gelooft’ in allerlei aannames  geen antwoord komen.

Wat je werkelijk ben, zijn niet de lagen van de persoonlijkheid. Je bent niet het lichaam, of je emoties, of je verstand.
Kortom je bent niet de veranderingen. In  ieder van ons  is een diepere of hogere laag van bewustzijn. Ieder van ons is het bewustzijn.
Het bewustzijn is onze ware natuur, en zolang je leeft op aarde, is dit onveranderlijk  aanwezig. Het is het eeuwige nu. Daarom spreken we van eenheid -  zowel tussen jou en mij - als eenheid van lichaam en geest. Geen twee.

 

Zijns-meditatie 

Een meditatief samenvallen met je werkelijke natuur (satsang) via de wekelijkse zijns-meditatie

Door je ogen te sluiten krijg je minder prikkels en indrukken uit je omgeving. Je bent dan niet meer meer bezig met het volgen van indrukken, geluiden en beelden. Geluiden en beelden geven aanleiding tot mentale activiteit.  De aandacht gaat naar binnen toe. Eerst zul je ontdekken en je verbazen over de hoeveelheid gedachten die we ’normaal’ zijn gaan vinden.
Hier vanaf willen komen is voor de meesten de aanleiding om tot mediteren te komen. En dat is een volstrekt geldige reden.
Meditatie leidt tot minder piekeren, je zorgen maken, de controle vasthouden en het ophopen van spanningen en stress. Het geeft rust en 
heling van lichaam en geest. Het geeft houvast en verheldert je levensrichting.

In de meditatie
Je wordt je meer bewust gevoeligheden, zoals het zitten, de grond of de stoel, hoe dat aanvoelt, de zwaarte of lichtheid, de vorm van het lichaam, de zintuigen die gevoelde fysiek of mentale indrukken registreren.

Wanneer je meer bij het lichaamsgevoel komt, treedt er een verschuiving op. Allerlei gewone gedachten die ons beletten om in het hier en nu te zijn, gaan naar de achtergrond. Het voelen van de lichaamssensaties, kou, warmte, vitaliteit,  de sensaties  komen centraler in ons bewustzijn. We hoeven alleen te registreren verder niets. Zo ontstaat er vanzelf een ontspannende concentratie. We hoeven niets te veranderen, niets te analyseren, eigenlijk vooral niets te doen. We zijn gewend aan het fysieke lichaam met zwaarte en vast vorm, in de meditatie ontdek je dat de bron van het lichaam bestaat uit energie.

Door de energetische sensaties van je lichaam op te merken, trek het bewustzijn uit je ‘hoofd’. Je komt dan op de bodem van Zijn.
Dit geeft ruimte en lichtheid. En je valt ermee samen.
Het bewustzijn is op de plek waar het Nu is.  Uiteindelijk ga je merken dat het gewaarzijn van je innerlijk lichaam je vrij en blij maakt. Je valt samen met de realiteit van de bezielende energie, dat warm en vredig is. Zoals alles in het universum bestaat uit de atmosfeer van bezieling. Je ontdekt je ware Zijn dat vredig, kalm en helder is.

Je merkt hoe dichtbij de omgeving is. Het verschil tussen buiten en binnen valt weg. Later kan de meditatie zich verdiepen  zodat de stilte inzicht geeft in hetgeen dat je werkelijk bent. Wat we zijn heeft niets met je individualiteit te maken, het is een-zijn met alles dat ooit geschapen is.

Doe jij met ons mee? Wil jij eens ervaren hoe dat is, samenvallen met de stilte en je hierbij vrij voelen van de mentale activiteit? 
ik bied je een gratis kennismakingsles aan via Zoom. Stuur maar een mailtje. 

-------------------------------------------------------------------------------------------

Oude wijzen

Oude wijzen hebben de weg geplaveid door zelfonderzoek, wijsheid en moedig voorwaarts de obstakels te overwinnen. Zij onderwezen de filosofische definitie van het mens-zijn en de wereld. Zij wisten te vertellen, dat het enige onveranderlijke, de mens als bron, licht, kern, goddelijk of het niet-zelf, is. Datgene wat het ‘ik’ overstijgt. En dat daarin de kracht schuilt om de schoonheid van het Zijn, en het leven te eren. Dat we ons kunnen ankeren in de bron. Gezien de huidige situatie kunnen we niet anders, dan deze raad ter harte nemen.


Niet-weten. Geen controle

Ooit werd ik ruw wakker geschud door het gegeven; dat we nergens echte controle over hebben.  Overgave aan hieraan geeft mij blijmoedige rust. Dat wens ik ieder toe. Het blijkt dat de obstakels eigenlijk de krachtigste uitdagingen zijn om tot groter bewustzijn, groei, vertrouwen en intuïtief weten, te komen. De levendige les in non-dualiteit (alles is onderling een zonder scheiding) dringt zich aan ieder van ons op. Als vanzelfsprekend. Als datgene dat ieders essentie is. 

Vrede vinden

Soms worden we wakker geschud, teneinde de noodzakelijke weg naar binnen af te leggen. Om te reflecteren over waar we staan, hoe we onze veerkracht kunnen inzetten. Om al het onrustige te laten, en thuis te komen. De enige weg die openligt, is de binnenweg. Daar bevindt zich de stabiele Vrede. Het is vrij toegankelijk. Vredig in hoofd en hart, enkel door te zitten en te Zijn. 

Mogen we allen de moed hebben om mee te bewegen, bezield te blijven en kracht opdoen uit de bron, datgene wat we zijn. Mogen we ons blijven verwonderen, opkijkend naar de lichtende schoonheid dat altijd voort bestaat.

Lees verder over satsang.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Yoga als medicijn

Jaren geleden legde mijn Leraar de nadruk op deze uitspraak. Yoga mag niet beschouwd worden als een aspirientje om je beter te voelen. Wat hij bedoelde was, yoga is geen oppervlakkig iets  het is geen sport, door een yogales los je niet al je problemen op - als je die hebt - yoga is meer dan een pose aannemen. Het brengt je dieper en lager naar binnen toe. Het laat je zien hoe je door je te ontspannen dichterbij je gevoel komt. 
Waardoor het rad van het ronddraaiend denken weg valt. 
Je bent meer in staat om beslissingen te nemen en/of keuzes te maken wanneer je ontspannen bent. In de eenheid van lichaam en geest. 
je leert om los te laten wat je niet kan veranderen en de stilte te omarmen die van daaruit ontstaat. 
 ------------------------------------------------------------------------------------------------


Wat boeddha ons laat zien aan vrede

In de meeste yogastudio’s staat wel ergens een Boeddhabeeld. Of op zijn minst hangt er een mooie afbeelding. Ik heb er thuis een, van groot formaat. Het is fijn om de aanwezigheid ervan te voelen. De aanblik van de zittende Boeddha heeft niet alleen een kalmerende werking.. Het wijst op het belang van innerlijke rust. En naar de belangrijke momenten van zelfreflectie en bezinning. Hij toont ook ons de potentie: wat we door meditatie en yoga kunnen bereiken. Zo ziet een ‘verlichte’ er dus uit. Dit is zijn of haar uitstraling. Het kenmerkende van de Boeddha is niet alleen zijn lotuszithouding.  De stijl van de beelden kun je onderscheiden door de handhouding. Bij die van mij rusten beide handen op de schoot. De bovenkant van de rechterhand rust op de handpalm van de linkerhand. Dit is de mudra (dhynanahouding) (die wijsheid symboliseert. 

De persoon Boeddha is opgegaan in het grotere geheel, het alom zuiver bewustzijn.

Dat wat onze natuur is

Het gelaat van Boeddha kenmerkt zich door gesloten ogen, die weliswaar dicht zijn, maar op mystieke wijze hemelgericht. Zijn uitdrukking is die van opgaan in een ultieme gelukzaligheid. In zijn totaliteit is het ego overstegen. De Boeddha belichaamt zowel het pad als het oorspronkelijke doel van yoga en meditatie, namelijk: verlichting. Meditatie is onlosmakelijk verbonden met yoga. Mijn boeddha heeft ook lange oren. Een teken van wijsheid, verkregen door afstand te doen van het vergaren van materiele rijkdom. Zijn geslote ogen en mystiek gekrulde glimlach zijn fascinerend. Ze weerspiegelen een binnenin gevonden juweel. Hij verkeert in ‘bliss’, een gemoedstoestand waarin je je uitzonderlijk gelukzalig voelt. Dit gaat samen met de intensiteit van volledige ego-loosheid. 

 

De Boeddha toont ons het pad en de weg 

Van oorsprong wordt yoga beoefend volgens het achtvoudige pad om via meditatie tot 'verlichting' te komen. De meeste beoefenaren zijn het er volmondig over eens dat yoga meer rust geeft en vredige momenten oplevert. Maar hoe krijg je die verlichtende momenten, die bliss? Het pad en de weg wijzen ons op de belangrijke taak om de geest te betrekken bij je yoga practice. Behalve het terugtrekken van de zintuigen (pratyahara) speelt onthechting een grote rol. Onthechten betekent minder gericht zijn op het zowel het doel als het resultaat. De ene keer gaat het beter dan de andere keer.. Door meer mindful te zijn in je practice, geniet je van moment tot moment van je yoga. Ga erin op en doe minder je best. Zet je ego opzij. Dit maakt je vrijer van onze neiging om te moeten presteren. Verlang niet teveel naar de uitkomst. Het gaat om de weg, niet de bestemming. Vertraag ook eens je tempo.. De weg langzamer gaan dan je gewend bent, levert je uiteindelijk meer vrede op.