Veel gestelde vragen

Waarom zou ik moeten gaan mediteren? 

Je moet niets. Doe wat je prettig lijkt. Je hebt je gezondheid voor een deel in de hand. Een voordeel van meditatie is dat je gedachten minder dominant worden. En dat je ze meer de baas kunt worden. Rust is een rijkdom. Een extra toevoeging dat je al binnen je bezit hebt. Ik leid je ernaar toe.


Zitten jullie in een kringetje? Met wierook en kaarsjes? Ik twijfel of ik daarbij past?
Nee, we zitten langs de kant. We nemen een gemakkelijk zithouding aan. Sommigen leunen graag tegen de muur aan. Op een stoel zitten kan ook. Ik zet wel een bloemetje neer, en steek ook een kaarsje aan. Gewoon, voor de sfeer. Wierook steek ik niet meer aan. Je past erbij omdat we geen verschil zien tussen elkaar, alleen de overeenkomst. We willen allemaal meer rust en kalmte.

Moet ik ook een verlangen hebben om te streven naar de verlichte staat?
Nee, dat hoeft niet. Sommigen willen de ervaring van diepe kalmte, vaker te krijgen. Ze gaan vanzelf zich meer verdiepen in de filosofische achtergrond. Degene die langer mediteren ontdekken dat de lege sfeer rijker en boeiender is dan eindeloos (na) denken. Ze gaan de les uit met meer energie, meer zelfinzicht. De illusie van het denkproces (je bent niet de gedachten) doorbreken is het begin van meer innerlijke vrede.

Je hebt het over een leeg hoofd krijgen.  Dat krijg ik ook als ik hardloop. Wat is dan het verschil?
Door te mediteren krijgt je niet alleen meer rust in je hoofd. Een belangrijk verschil zit in je bewustwording. Je krijgt meer inzicht in je gedachten processen. En hoe je dit meer zelf in de hand kunt houden. Bewustwording is een begin om meer vrede te realiseren. Niet alleen in de meditatie, maar van dag tot dag. Hardlopen is een activiteit. Meditatie is dat niet. Het gaat meer om te ontspannen.  Zonder dat je meegesleept wordt door het denken.  Door meditatie krijg je een heldere, bredere kijk op je zelf en het leven. Je gaat leren jezelf te ervaren, zonder gedachten te hebben. Een ander woord voor innerlijke rust is leeg zijn. Het doel van meditatie is om de leegte niet alleen gewaar te zijn, maar te (her) kennen. Rust is voldaan in je zelf rusten. 

Wat is de leegte?
Voor ons kan het lijken alsof het leven alleen uit gedachten bestaat. We worden constant in beslag genomen door gedachten. We eigenen ons elke gedachte toe. Alsof we zelf al die gedachten zijn.  Het feit dat we ze gewaar zijn, geeft aan dat we ‘waarnemer’ zijn. Het feit dat je je droom van vannacht herinnerd, betekent dat ‘iets’ zich altijd ergens van gewaar is. Dit kun je vertalen in je ergens van bewust zijn.  Gedachten hebben een achtergrond nodig. Zoals elk object. Deze letters hebben als achtergrond een leeg of gekleurd scherm. We zijn echter voortdurend gericht op wat er op het scherm verschijnt. We noemen dit objecten (tekst, gedachten, voorwerpen, dingen, mensen). Meditatie brengt je naar de achtergrond, de lege ruimte.  Je aandacht voortdurend op de objecten houden is wat onrust veroorzaakt. Mediatie geeft je balans,. De aandacht komt tot zichzelf. Wat meditatie interessant maakt is om de aandacht te verleggen naar het lege veld, dat ruimte is. De afwezigheid van de rust-verstorende invloeden (gedachten, afleiding) is wat de innerlijke rust eigen is.  Rust kennen als de eigenlijke toestand of staat van Zijn is de ommekeer. Dit kennen is de leidraad om rust te behouden en de illusie te doorbreken.

Kijken in het niets en toch van alles zien.

We verwarren leegte met iets dat ontbreekt. Alsof dat moet worden opgevuld. Onze associatie met leegte als een gemis, afwezigheid of gebrek, is een algemene zienswijze.  De leegte is zoals zij is.  Het is je gemoedstoestand dat bepalend is en maakt hoe je de leegte ervaart. Door yoga en meditatie beoefening ontdek je met verwondering de eigenlijke openheid van de ruimte. En ruimte, is dat niet iets waar we allemaal wel behoefte aan hebben?
Het is in het alledaagse leven aanwezig. 

  • Je loopt op het strand en kijkt graag naar de golven. Je tuurt naar de hele verre horizon. 
  • Je rijd in je camper door America, dwars door eindeloze vlaktes en verlaten oevers. Je geniet van de uitgestrektheid.  
  • Na een fijne vrijpartij voel je je heel tevreden. Je voelt je leeg en voldaan. Niets belemmerd je meer om gelukkig te zijn en samen te genieten.
  • Je huis is opgeruimd. Alles is aan de kant. Heerlijk zo’n leeg bureau. Je hoofd is ook weer leeg geworden. Kom maar op met de inspiratie.
  • je zakt achterover in je leunstoel. Vandaag geen agenda.  Een heerlijke vrije dag in het vooruitzicht. De dag is nog leeg en wacht uitnodigend op je inspiratie.
  • Je loopt samen met je geliefde langs de heerlijke bosrand van het bos. Het is nog vroeg en stil verlaten. Wat fijn zo’n met zijn tweetjes, eenzijn met de natuur. 
  • Ik wijs de kleinkinderen op de mooie witte wolken die opzijschuiven. Ze kijken verwonderd de blauwe lucht in en turen naar de opvliegende vogels. Kijken in het niets en toch van alles zien.


Is het waar dat er meer vrouwen dan mannen deelnemen aan de yogalessen? En zo ja, hoe komt dat?
Dat klopt. Er komen wel steeds meer mannen naar de yoga. Ook zij ontdekken dat je niet perse lenig hoeft te zijn. Helaas zijn er nog oordelen over yoga. Mannen menen dat yoga te soft is of te zweverig. Van oudsher en traditioneel, waren het mannelijke yogi’s die zich op dit pad begaven. Ik zie zelf geen verschil, alleen de overeenkomst: Yoga betekend: goed voor je zelf zorgen. Yoga is helend, geeft vitaliteit en houdt je lichaam gezond. Het brengt je in complete harmonie. Goed leren ademen, geeft je meer energie. Je krijgt inzichten, het geeft je positiviteit.