Veel gestelde vragen


Rust is voldaan in je zelf zijn


 • Waarom zou ik gaan mediteren? 

Een voordeel van meditatie is dat je gedachten minder dominant worden. En dat jij ze meer de baas kan worden. Rust is een rijkdom. Een extra toevoeging dat je al binnen je bezit hebt. Ik leid je ernaar toe. De voordelen van meditatie zijn wereldwijd bekend, het voegt iets belangrijks toe aan je leven.
Misschien ben je al lang op zoek naar wie je bent of naar zingeving. Verlangen we niet allemaal naar de uitknop in ons hoofd. Meditatie biedt jou dat.


 • Zitten jullie in een kringetje? Met wierook en kaarsjes? 

We nemen een gemakkelijk zithouding aan. Sommigen leunen graag tegen de muur aan. Op een stoel zitten kan ook. Ik zet wel een bloemetje neer, en steek ook een kaarsje aan. Gewoon, voor de sfeer. Meditatie en yoga is uit het zweverige sfeertje gehaald. Het is praktisch en resultaatgericht. We willen immers allemaal meer rust en kalmte.

 • Moet ik ook streven naar de verlichte staat? 

Nee, dat hoeft niet. Sommigen willen de ervaring van diepe kalmte, vaker te krijgen. Ze gaan vanzelf zich meer verdiepen in de filosofische achtergrond. Degene die langer mediteren ontdekken dat de lege sfeer rijker en boeiender is dan eindeloos (na) denken. Ze gaan de les uit met meer energie, meer zelfinzicht. De illusie van het denkproces (je bent niet de gedachten) doorbreken is het begin van meer innerlijke vrede. 

 • Je hebt het over een leeg hoofd krijgen.  Dat krijg ik ook als ik hardloop. Wat is dan het verschil? 

Door te mediteren krijgt je niet alleen meer rust in je hoofd. Een belangrijk verschil zit in je bewustwording. Je krijgt meer inzicht in je gedachten processen. En hoe je dit meer zelf in de hand kunt houden. Bewustwording is een begin om meer vrede te realiseren. Niet alleen in de meditatie, maar van dag tot dag. Hardlopen is een activiteit. Meditatie is dat niet. Het gaat juist erom je meer te ontspannen.  Zonder dat je meegesleept wordt door het denken.  Door meditatie krijg je een heldere, bredere kijk op je zelf en het leven. Je gaat leren jezelf te ervaren, zonder gedachten te hebben. Een ander woord voor innerlijke rust is leeg zijn. Het doel van meditatie is om de leegte niet alleen gewaar te zijn, maar te (her) kennen. Als je al je denkbeelden los laat, wat blijft er dan over. Het moment nu, en in het nu is het goed.

De leegte in je hoofd

Voor ons kan het lijken alsof het leven alleen uit gedachten bestaat. We worden constant in beslag genomen door gedachten. We eigenen ons elke gedachte toe. Alsof we zelf al die gedachten zijn.  Het feit dat we ze gewaar zijn, geeft aan dat we ‘waarnemer’ zijn. Het feit dat je je droom van vannacht herinnerd, betekent dat ‘iets’ zich altijd ergens van gewaar is. Dit kun je vertalen in je ergens van bewust zijn.  Gedachten hebben een achtergrond nodig. Zoals elk object. Deze letters hebben als achtergrond een leeg of gekleurd scherm. We zijn echter voortdurend gericht op wat er op het scherm verschijnt. We noemen dit objecten (tekst, gedachten, voorwerpen, dingen, mensen). Meditatie brengt je naar de achtergrond, de lege ruimte.  Je aandacht voortdurend op de objecten houden is wat onrust veroorzaakt. Mediatie geeft je balans,. 

Het bewustzijn komt tot zichzelf

Wat meditatie interessant maakt is om de aandacht te verleggen naar het lege veld, dat ruimte is. De afwezigheid van de rust-verstorende invloeden (gedachten, afleiding) is wat de innerlijke rust eigen is.  Rust kennen als de eigenlijke toestand of staat van Zijn is de ommekeer. Dit kennen is de leidraad om rust te behouden en de illusie te doorbreken.

Innerlijk aftasten en gewaarzijn

We verwarren leegte met iets dat ontbreekt. Alsof dat moet worden opgevuld. Onze associatie met leegte als een gemis, afwezigheid of gebrek, is een algemene zienswijze.  De leegte is zoals zij is.  Het is je perspectief dat bepalend is en maakt hoe je de leegte ervaart. Door yoga en meditatie beoefening ontdek je met verwondering dat leegte openheid is.  En ruimte, is dat niet iets waar we allemaal wel behoefte aan hebben? Ruimte om jezelf te voelen, dichtbij te zijn.
Het is in het alledaagse leven aanwezig. 

 • Je loopt op het strand en kijkt graag naar de golven. Je tuurt naar de hele verre horizon. Verwonderd laat je je ego los en dat voelt goed.
 • Je rijd in je camper door America, dwars door eindeloze vlaktes en verlaten oevers. Je geniet van de uitgestrektheid.  Ruimt als rust.
 • Na een fijne vrijpartij voel je je heel tevreden. Je voelt je leeg en voldaan. Niets belemmerd je meer om gelukkig te zijn en samen te genieten. Niets meer te moeten is fijn.
 • Je huis is opgeruimd. Alles is aan de kant. Heerlijk zo’n leeg bureau. Je hoofd is ook weer leeg geworden. Kom maar op met de inspiratie.
 • je zakt achterover in je leunstoel. Vandaag geen agenda.  Een heerlijke vrije dag in het vooruitzicht. De dag is nog leeg en wacht uitnodigend op je inspiratie. Je mag genieten.
 • Je loopt samen met je geliefde langs de heerlijke bosrand van het bos. Het is nog vroeg en stil verlaten. Wat fijn zo’n met zijn tweetjes, eenzijn met de natuur. Rust als een welkomstlied.
 • Ik wijs de kleinkinderen op de mooie witte wolken die opzijschuiven. Ze kijken verwonderd de blauwe lucht in en turen naar de opvliegende vogels. 

Kijkend in het niets, daardoor toont zich je ware natuur